nedjelja, 27. lipnja 2010.

Hladna juha od komorača i badema


Postoji svega par stvari na svijetu koje od ranog djetinjstva ne podnosim, a komorač (ili koromač kako ga mi zovemo) je jedna od tih stvari. Sjećam se da njegove listove u salati nisam mogla pomirisati, korijen mi je bio toliko odvratnog okusa i mirisa da me doslovno tjerao na povraćanje.
Sjećam se jedne prigode kad sam na Siciliji dobila serviranu mesnu štrucu punjenu nečim okruglim i bijelim, zagrizla sam to i onda me obuzeo užasan osjećaj. Zagrizla sam u mali korijen koromača, jedva sam preživjela taj zalogaj.
Hvala Bogu dugo vremena sam zaboravila na njega. Nije mi padalo na pamet kupiti ga i koristiti ga u svojoj kuhinji sve dok me ove godine nisu obasuli recepti s koromačem sa svih strana.
Izgleda da je on IN namirnica ovog ljeta. Kako se s godinama i ukus mijenja zaključila sam da je vrijeme da ponovno probam ovu biljku i dam joj 381. šansu.
Ovaj recept sam pronašla na stranici G Living i odmah mi se svidio zbog velike količine badema pa sam pretpostavila da će on ublažiti izrazitu aromu koromača.



Riječ je o sirovoj hladnoj juhi, idealnom osvježavajućem obroku za ljetne vrućine.
Ili sam bar tako mislila.
Nažalost, krivo sam mislila, čim sam otpakirala koromač zapljusnuo me onaj poznati, specifični miris, kojeg ne podnosim. Obuzela me blaga mučnina i već sam znala da ja to neću moći pojesti.
No što sad, kad sam već sve pripremila idem dalje s receptom pa što bude bude…

Kad sam konačno probala juhu jedina reakcija je bila: FUUUUJ!

Koromač zbilja nije nešto što ja mogu jesti tako da se on i ja više nećemo družiti ali pišem ovaj recept za one koji vide neku (meni ne objašnjivu) ljepotu u tom prokletom korovu.


Za one koji nisu jeli koromač/komorač evo i par informacija.
Dakle riječ je o biljci mediteranskog podrijetla koja je prisutna u gastronomiji od antike. Vjeruje se da su upravo Rimljani zaslužni za njeno širenje diljem Europe.
Ova biljka je samonikla i uglavnom se smatra i tretira kao korov (aleluja, da imam vrt i nikne mi koromač sve bi počupala i spalila).
Jestiv je i korijen i lišće, može se kuhati, peći ili jesti sirov. Lišće i sjemenke se koriste i kao začin ili dodatak salatama.
Uz svoju specifičnu aromu koja me najviše podsjeća na Bronhi bobmone ovaj korov je i jako ljekovit. Blagotvorno djeluje na probavni sustav, posebno njegove sjemenke koje se dodaju čajevima za čišćenje. Navodno pomaže kod glaukoma, a posjeduje i neke sastojke koji pogoduju dojiljama. Sirup koromača pomaže kod teškog kašlja (kao što rekoh – Bronhi).

Eto ako volite ili želite probati ima puno razloga zašto konzumirati ovu biljku.

SASTOJCI
100 g badema
200 g komorača
500 ml vode
1 stapka celera
1 žličica ribanog đumbira
1 režanj češnjaka
4 listića bosiljka
par kapi soja umaka
sol
papar

POSTUPAK
  • Bademe na kratko uronite u kipuću vodu, ocjedite ih pa im odstranite kožicu.
  • Namočite ih u pola litre vode preko noći ili najmanje 5 sati.
  • Koromač, celer i češnjak nasjeckajte pa im dodajte naribani đumbir i bosiljak.
  • Ovako pripremljeno povrće stavite u blender pa dodajte bademe i vodu u kojoj su se namakali te sve miskajte dok ne dobijete gustu smjesu.
  • Po ukusu začinite solju, paprom i soja umakom, dobro ohladite i poslužite.
  • Kod hlađenja se juha još zgusne pa je prije posluživanja možete razrijediti s još vode po ukusu.

23 komentara:

Josipa kaže...

hahaha, baš si me nasmijala... nedavno sam ga prvi puta probala u tjestenini s šunkom i vrhnjem za kuhanjem i moram priznati da mi se na neki način svidio, ali stvarno ima preintenzivnu aromu :) fotkice su ti jako lijepe! nisam sigurna bi li mi se svidjela ova juha jer sam navikla na one vruće juhice :))

Ebba kaže...

Hahah, i ja se nasmijala od srca :)))) ma meni je ok koromač, ali nije baš da ga obožavam, kad malo bolje razmislim imaš pravo, ima taj neki fujavi specifičan okus.. ove zime sam ga jela u salati od naranče i crnih maslina,priznajem da sam ga malo i na silu pojela jer kao ljekovit je, pa sam pregrizla, ali to je bio jedan i jedini put. U Italiji u svakom gastro časopisu krcato receptima sa koromačeom. :(( Fotke su ti prelijepe. :))

melrose kaže...

:)) ovo je juhica za mene:) ne znam sta vise ne volim komorac ili bademe! Ali su zato fotke lijepe!

Vali kaže...

Meni je ok komorač, nisam zaljubljena u njega, ali mogu pojesti. Rijetko ga kupim i koristim, jedanput godišnje maksimalno.

Anonimno kaže...

vidim naslov i mislim si:"nije valjda da andrea jede komorac"! a na kraju posta sam se i dalje smijala! :)))

ja ga, pak, obozavam i to na grill tavi i dobro zacinjenog, na druge nacine ga nisam radila. juhicu cu probati, dobro mi zvuci, a i izgleda (super fotke!!)!

mljac:)

Snježa kaže...

Ja ga još nisam probala ali mi se nesviđa njegov slatkasti miris. Svejedno, slatko sam se nasmijala:))
Sličice su božanstvene!

Shangri La Food kaže...

moram priznati da mi je laknulo kad sam pročitala da ga ni ti ne voliš :)))

kad vidim fotku, pojela bi i čašu i sadržaj, ali komorač i ja.. nikako..

nedavno sam prisilno jela večeru u 4 slijeda, gdje je svaki slijedi sadržavao komorač.. krepala sam

Roman Tales kaže...

Meni je s tvarno žao da ti se ne dopada, ali vjeruj m ina riječ ovaj objavljeni recept nije najsretnija kombinacija da ti se komorač dopadne; njegov slatkasti okus u kombinaciji s bademima plus svi ti začini (sirovi češnjak) - nije ni čudo što ti se nije dopalo.
Za razliku od tebe ja ga volim, ali ga pripremam na dva načina koji su garantirano uspjeh.
Kao prilog volim ga prerezati na pola, onda narezati na krupnije šnite, posložiti u prilično veliku tavu, tako da se ne preklapaju šnite ako nije neophodno i onda malo posoliti i podliti s malo pileće juhe, ne mora biti posve pokriveno povrće, ostavim kuhati na vrlo laganoj vatri i kad je omekšao, polijem s malo maslinovog ulja. Ni traga onom slatkastom bronhi okusu kojeg spominješ, mislim da bi te iznenadilo.
Meni najdraža je bijela zimska juha od komorača, karfiola i bijele repe, skuham u ekspres loncu, zimksam, služim s preprženim kockicama kruha i malo maslinovog ulja i žličicom parmezana u svaki tanjur - posebno fino i opet ni traga bronhi okusu koji se jako osjeti kada je friški.

maslinka kaže...

Komorac nikad nisam probala i nemam pojma kakvog je ukusa ali si me sad bas zaintrigirala i moram ga kupiti i probati :)
Fotkice carobne...

mignonne kaže...

Meni je ova biljcica takodje nepoznanica, ustvari vidjala sam ga jedino u kuharskim emisijama, ali nisam imala priliku da probam...mozda kad bi to neko fino spremio, pa servirao, ne bih odbila, hihih...evo, citam tu i neke zgodne ideje kako ga spremiti, pa ako mi se nekada pruzi prilika da ga nabavim, sigurno cu isprobati.;))) Fotkice su uvek uvek klasa plus!;)))

Cranberrie kaže...

Hm, stalno ga gledam ali ga nikad nisam kupila :D
Poučena tvojim iskustvom vjerovatno sad ni neću :D

Еoc kaže...

refreshing... I have never tried... maybe I should :)

Dajana kaže...

Komorač sam tek odnedavno počela jesti i sve više mi se sviđa njegov okus. U početku je moj muž stalno insistirao da ga stavljam u salatu, a ja ga nisam nikako podnosila. Onda sam ga počela rezati na jako tanke listiće i tako sam se navikla na njegov okus. Sad ga redovito dodajem u salate, ili pečem u kombinaciji s drugim povrćem. Čak je uz mrkvu jedino povrće koje moja 6-godišnjakinja hoće jesti.
Po sastojcima, međutim, mislim da se ni meni ova juha ne bi svidjela.

cosmo2503 kaže...

Ja jako volim miris komorača i divan mi je u salatama. Nedavno sam u Sensi našla recept za hladnu juhu od komorača sa porilukom,htjela sam je spremiti, ali mi ova tvoja još više odgovara i stvarno mi se dopada.
vidiš, ja sam čula da neko za komorač kaže i koromač (mislim da i Ana Ugarković kaže koromač) i to me je zbunjivalo.

di_ani kaže...

Andrea
looks great, picture is beautiful,very !
Greetings and smiles, Diana

Dunja kaže...

Svi imamo nešto što nam prolazi, a što ne. Ja obožavam finochio, najčešće ga pravim kao prilog uz pečenje umjesto dosadnog krumpira, a ova juhica je jako interesantna. Meni nikako neide na žalost baziliko.

wineandfood4u kaže...

pa..mislim da ovo može bit zanimljivog okusa. ja ga volim...
ne znam dali znaš da makedonci rade žesticu od komorača? :) možda bi ga takvog opet zavoljela? :) :)

Nada kaže...

Juha mi zvuči, a i izgleda skroz super, komorač - nisam preveliki ljubitelj, ali zato bademi sigurno daju jednu drugu dimeziju..sigurna sam da je ovo prefino..

jubistacha kaže...

Ni meni korijen komorača nije nešta fin ali ga mogu pojesti. Čak mi se miris bronhija dopada toliko da sam često pila čaj od istog. A to je veliki uspjeh jer ja inače ne volim lajeve. Ovo sam pila zbog onon nečega za dojilje :) Nemoj ga više konzumirati ako ne voliš. Isti odnos ja imam prema leći i grahu.

enogastromama kaže...

Draga Andrea, prvo sviđa mi se novi look bloga ako ti to već nisam rekla,:)! A koromač je super stvar...ja sam ga zavoljela zahvaljujući mom tati koji je uvijek našao neku primjenu za njega,:)
Ne stignem ove dane pisati,a kamoli komentirati...malo sam se zatrpala poslom...Čitamo se! Pozz

Vera kaže...

Nisam ga jos probala....mozda ga sada i kupim....:)

Sanela Mallory kaže...

Ja sam prije 3-4 godine prvi put kupila komorač. U mojoj obitelji nitko niti ne zna što je to. Ni baka ni mama to nikad nisu kuhale, pa se ja odvažila da probam. Moja reakcija je bila ista kao i tvoja. To je jednostavno prestrašno, ne znam jel´ gori miris ili okus.
Donekle ga mogu tolerirati, kada su u obliku suhog mljevenog začina stavi u neko jelo, i to ako ga se stavi u veličini makovog zrna, ali inače, užas:(

Branka kaže...

ja do sada još nisam kupila niti koristila komorač. Uvijek malo pogledam taj korijen, uzmem ga u ruku i vratim natrag jer ne znam kako i za što ga koristiti. Probati ću ovu juhu pa javim svoje dojmove.
Juhica ti odlično izgleda, prekrasne slike !