nedjelja, 14. veljače 2010.

Quinoa s puretinom i povrćem


Ne poznajem ženu koje ne voli ići u DM. Izgleda da je nama odlazak tamo poput neke psihoterapije.
Ne znam kako je s vama no ja čim zakoračim u DM osjetim neki spokoj. :lol:
Tako, vrlo često, pod pauzom skoknem do DM-a na dozu opuštanja, a kad sam tamo posebno se volim zadržati na odjelu sa zdravom hranom. Za trenutak se, tada, minute pretvore u sate, a ja zalutam u bezbroj novih okusa i kombinacija koje želim isprobati. Quinoa je jedna od tih novih okusa i kombinacija.
Zanimljivo je kako u posljednjih par godina u svim trgovinama ovog tipa najviše vremena provedem među policama sa zdravom hranom. Prije ih nisam ni primjećivala, obično bih odmah s vrata odjurila među police s make-upom i od tamo se ne bi micala dok god ne bi otvorila apsolutno svaki ruž, sjenilo i maskaru… Sad samo ciljano kupim one koje koristim i bježim u carstvo žitarica. :lol:
Dakle quiona
Za quinou sam prvi put čula od Snježane s bloga Dlamacija Down Under, kao i za još puno krasne papice, ali trebalo mi je poprilično da je isprobam. Ne znam zašto, naprosto nikako nije dolazila na red.
Sad kad sam je otkrila ona je postala nova zvijezda u mojoj kuhinji, jako nam se svidjela. :)
Quinoa se uzgaja u Andama još od 3000. g. prije Krista, a Indijanci su je nazivali „majkom žitaricom“ te je smatrali svetom.
Najčešće se priprema i tretira kao žitarica iako ona to zapravo nije, ona je sjeme biljke Chenopodium.
Uobičajen izgovor riječi quinoa je kvinoa, međutim na par mjesta sam naišla na podatak da je to nepravilan izgovor te se quinoa zapravo izgovara Keen – wah.
Kako god da izgovaramo ime ove biljke neosporno je da je ona nevjerojatno zdrava i ukusna. Bogata je proteinima, kalcijem, željezom te aminokiselinama, a ne sadrži gluten.
Kuhati je možete kako hoćete jedino je preporučljivo da je prije pripreme isperete. Naime, quinoa sadrži gorku supstancu saponin pa ako je ne isperete nije ukusna.
Ovaj put sam je pripremala kao rižot s mesom i povrćem i jako nam se svidjela ova kombinacija. Nadam se da će i vama.




SASTOJCI
150 g quinoe
500 g purećih prsa
100 g luka
100 g mrkve
50 g zelene paprike
2 režnja češnjaka
300 ml vode
100 ml pasirane rajčice
sol
papar
maslinovo ulje


POSTUPAK

  • Puretinu narežite na kockice.
  • Quinou isperite pod mlazom hladne vode.
  • Luk, papriku i češnjak nasjeckajte, a mrkvu narežite na tanke štapiće.
  • Na maslinovom ulju pirjajte luk i papriku dok ne omekšaju pa im dodajte češnjak.
  • Nastavite pirjati dok češnjak ne zamiriše boju, potom dodajte narezanu puretinu i mrkvu.
  • Pirjajte dok puretina ne uhvati boju, dodajte quinou te sve dobro promiješajte.
  • Dodajte pasiranu rajčicu i vodu, dodajte sol i papar po ukusu te kuhajte na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari, oko 15 minuta.
  • Poslužite uz salatu po izboru.
NAPOMENA
Malo više o quinoi možete saznati ovdje:
Makronova
All about quinoa

Broj komentara: 26:

melrose kaže...

Meni se kod kinoe (takoa ja izgovaram:)) najvise svidjaju oni mali federcici koji se kod kuhanja oslobode. Izgleda mi skroz veseli, a tek onda dolaze na red hranjivi sastojci:)

maslinka kaže...

Obozavam kinou...a ovo tako fino izgleda... fotke predivne, kao i uvek... :)

Snježa kaže...

Još je nisam probala iako u DM obilazim oko nje kao kiša oko Kragujevca. Trebam skupiti "hrabrosti" pošto imam muža kakvog imam, vrlo nepovjerljivog prema svemu novome.
Ovo mi sve izgleda prekrasno... sve...

Vali kaže...

I ja je imam doma i volimo je! Mama poludi kad dodje kod mene, a ja u ladici imam quinou, bulgur, proso... :)
Ja je izgovaram kinoa, po španjolski, valjda je ok kad su je indijanci isfurali. :)
Snježo, super mi je ovo s kišom oko Kragujevca, nikad nisam čula! :)

Aleksandra1234 kaže...

zanimljiv recept:)

Vera kaže...

Ja je jos nisam probala...:(,hvala za recept!

Marija kaže...

Ja kupila al nikako da probam...

di_ani kaže...

Andrea,
Super & prekrasno!
Hugs, Diana

Marigold kaže...

ovo ti je stvarno odlično, jela sam quinou samo u mixu sa muslijem za doručak, ali mislim da je ova tvoja kombinacija savršena kao lagani zdravi ručak..i baš mi nekako ljepše zvuči pravi izgovor quinoe :)))

Nada kaže...

Baš izgleda primamljivo, kao uvijek od tebe Andrea. Okus mogu zamisliti...odlično!

Еoc kaže...

I like DM ;) And this is good recipe, I will try it.

Tadeja kaže...

Jep :), u DM se lako zaigrati! ;))
Što se tiče quinoe, obzirom na povjerenje koje imam u tvoje kuhanje, ne preostaje mi drugo nego probati! :))
Osim toga je ludo fotogenična!:)

Nataša kaže...

ah vidim ja da se tu kuha sve u šesnaest ;)
eh da, i meni je bila na popisu ali nakon nesljubljivanja mog mužića sa kuskusom, nisam baš sigurna da bi se sljubio sa quinoom :D
ma podvalit ću mu je jednom, kad potrošim ovaj preostali kuskus :D

anne kaže...

ja sam sada bas u tom stupnju kad znam i hocu probati ali nikako da mi dodje na red :D
budem probala, jako fino izgleda ovaj recept!

Sweet Corner kaže...

jednom sam je probala i nikako vise da dodje na red, a u stvari nam se svidja:) ovako pripremljena izgleda i zvuci odlicno! i bas je fotogenicna!

kuvarica na trapezu kaže...

Oduševljena sam ovim tvojim receptom i postom. Već dugo tražim ovu pseudožitaricu (sjeme koje se koristi kao žitarica i liči na žitaricu), ali kod nas je u prodavnicama nema. Obožavam namjernice i jela koje imaju dugu tradiciju. Pomisao da su se kvinojom hranile Inke u meni izaziva još veću želju da je probam i spremim. I još kad na to sve dodam i ove tvoje prelijepe i primamljive fotografije....

Shangri La Food kaže...

ja moram priznati, a nadam se da me DM ne čuje.. nisam mu više apsolutno vjerna :))) sad imam i dm i muller tu blizu, a muller je na 2 kata, a puno šarenih kutijica i papirića i parfemčića i šminkice pa se zaigram :)))


moram do dm da zamijenim 10 bodova da dobijem 30% popusta na zdravu hranu, pa ću kupiti quionou. ti si me navukla na bulgur, pa vjerovatno i sudeći prema ovom krasnom receptu i quinoa će biti super :)

kuvarica na trapezu kaže...

Evo mene opet:) Ovaj tvoj post je na mene ostavio tako dubok utisak da sam danas posvetila 4 sata traganju za kvinojom. Uspjela sam da je pronadjem, ovdje (u Podgorici) kvinoja je baš skupa, pola kilograma sam platila 7,5 €. Veoma sam zadovoljna što sam je našla a i vrlo znatiželjna kakvog je ukusa:)

Monika kaže...

e ovako ja često spremem bulgur u kojeg sam se zaljubila preko tvog bloga :) quina mi je iduća na listi za isprobavanje. mogla bih danas do dm-a po jedno pakiranje :D

Bugenvilija kaže...

Slike su ti prelijepe!
Quinoa više manje :))

Andrea kaže...

@Melrose, i meni je to jako fora. :)
@Maslinka hvala na komentaru i nama se quinoa jako sviđa.
@Snježa, kupi je pa je možeš za početak ubacivat u juhe umijesto tjestenine dok se muški ne naviknu. ;) Mislim da će im se svidjeti jer ona nemam nikakav izrazit okus.
@Vali i kod mene situacija u ormaru ista, i čim mi se nešto spusti na stotinjak grama odmah kupujem novo. Inače sam je i ja uvijek zvala kinoa, al sam zabrijala da sam ja totalno u krivu. LOL
@Aleksandra, Vera & Diana, hvala vam cure na komentarima.
@Marija, samo se te prvi lijepo smjesti u kuhinji onda će doći na red svi eksperimenti. Hvala ti na komentaru.;)
@Marigold, baš mi je drago da ti sviđa, ovo stvarno je lagani ručak i za čas je gotov. Moram ti priznati da se i meni sviđa quinoa u slatkoj kombinaciji kao doručak. :)
@Nada, hvala ti i drago mi je da ti se sviđa. :)
@Eos, everyone likes DM. :lol: I'm glad you like the recipe.
@Tadeja, čak sam postala jako disciplinirana u zadnje vrijeme pa prije nego odem na kasu vratim par stvari na policu. :lol:
Nadam se da će ti se svidjeti ako isprobaš. I meni se učinila ova quinoa nekako fotogenična. :)
@Nataša, jesi se ti srećo vratila iz tog Portugala? Hvala ti na komentaru, a muža ćemo već preobratiti! ;)
@Anna, hvala na komentaru i drago mi je da ti se sviđa. :)
@Sweet Corner, i kod mene tako stvari dolaze u fazama pa zaboravim na njih. Hvala ti na komentaru. :)
@Andreić i ja obožavam Muller ali ni jedan mi nije baš blizu tako da DM i dalje drži prvo mjesto. :D :D
Jako mi je drago da ti se bulgur sviđa ali moram ti reći da mi je on i dalje broj jedan. Quinoa je fina ali bulgur je poseban. :)
@Monika, baš mi je drago za bulgur. :)<3 Mislim da će ti se i ovo svidjeti ali isto kao što sam i Andrei napisala, bulgur je ipak posebniji i ukusniji. :)
@Kuvarica na trapezu, puno ti hvala na ovako lijepom komplimentu. Drago mi je da ti se post toliko svidio. Drago mi je i što si našla quinou iako mi se to čini dosta skupo. Kod nas 500 g košta oko 3 eura. Koliko si ti pakiranje kupila? Nadam se da je u pitanju cijeli kilogram.
@Bugenvilija, baš ti hvala na komentaru za fotke, nadam se da ćeš još koji put navratiti. :)

kuvarica na trapezu kaže...

Draga Andrea pakovanje je od 500 gr, uvoz iz Hrvatske -preciznije zagrebačka Biovega:)) Kod nas je sve uvozno jako skupo a uz to se ova kvinoja prodaje kao zdrava hrana koja je ovdje mnogo iznad "običnih" namjernica pa joj je i cijena takva. Kada se sve to spoji dobije se visina cijene kilograma kvinoje skoro kao kilogram telećeg bifteka:)). Ali s obzirom da je u pitanju nešto što nikada prije nijesam probala cijena mi nije bitna. Nijesam je još uvjek spremala, samo je gledam i prevrćem kao neku dragocijenost;) dok mi ne dodje posebna inspiracija kakvu i zaslužuje namjernica koju prvi put u životu spremam!

kuvarica na trapezu kaže...

Pravila sam kvinoju, ali ne sa mesom, šnicle sam spremila posebno.Zaista sam oduševila ukućane ovim prilogom, a i meni se jako svidio. Hvala ti na receptu. Fotografiju sam objavila na coolinarici http://maja-pg.coolinarika.com/slike/prikazi/286647

Andrea kaže...

@Kuvarica na trapezu, pogledala sam fotografiju. Jako ti je lijepo ispala quinoa, baš mi je drago da ti se sviđa recept i da si zadovoljna. :)

Anonimno kaže...

Pozdrav, recepti su ti odlični! Puno sam ih pokupila s tvog bloga i uskoro ću ih početi isprobavati :) .
Htjela bih te pitati za koliko je osoba ovaj recept? (i općenito, tvoji recepti na blogu)? Ako si to već negdje napisala, isprike, promaklo mi je.

Andrea kaže...

@Anonimno, hvala na komentaru i drago mi je da ti se recepti sviđaju. Nadam se da će ti sviđati i njihovu okus kad ih isprobaš.
Uglavnom su svi recepti za 4 osobe. Zapravo kuham toliko da bude dovoljno hrane za dvoje ljudi za dva obroka, za ručak i večeru. :)