petak, 26. lipnja 2009.

Američke palačinke


Prva asocijacija na američku kuhinju su mi upravo ove palačinke, svojevrstan klasik i san djevojčice koja je gutala svjetlost filmskog platna u svom balkanskom mraku. Ta djevojčica je zamišljala savršeni doručak (iz bajke) omirisan svježe pečenim palačinkama s puno javorovog sirupa...
Već sam pisala da su one i muffini nešto što me fasciniralo dugo vremena, toliko dugo dok ih nisam probala i zaključila da ima i boljih stvari od njih. Ipak ovaj recept mi je baš odličan, palačinke su mekane i podatne, gotovo pahuljaste i izvrsno prijaju uz bilo koji namaz.
Kombinirala sam ih sa svojim džemom od crvenog ribiza i s dulce de leche za koji sam recept pronašla na Maslinkinom blogu (o tome ću drugom prilikom ).
Inače tema ovomjesečnog foto natjecanja Click koji organiziraju Bee i Jai s Jugalbandi bloga je stacks, a kao što vidite na mojoj foki je baš jedan lijepi stack palačinki pa sam odlučila poslati ovu fotografiju pod krilaticom "važno je sudjelovati"!





SASTOJCI
300 g brašna
200 ml tekućeg jogurta
200 ml mlijeka
4 jaja (odvojeni žumanjci i bjelanjci)
2 žličice praška za pecivo
1 velika žlica maslaca
80 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli

malo ulja za podmazivanje tave



POSTUPAK



  • Stavite sve suhe sastojke u jednu zdjelu i dobro ih pomiješajte.
  • Žumanjke izmiješajte pjenačom pa im dodajte jogurt i mlijeko, dobro promiješajte da se sastojci spoje.
  • Maslac otopite.
  • Suhim sastojcima dodajte postupno smjesu od jaja i mlijeka miješajući pjenjačom kako bi izbjegli nastajanje grudica.
  • Dodajte smjesi otopljeni maslac i dobro izmiješajte.
  • Bjelance istucite u čvrst snijeg te ih u dva - tri navrata nježno umiješajte u pripremljenu smjesu.
  • Tavu za palačinke ovlaš premažite uljem i dobro zagrijte potom smanjite vatru.
  • Zaimačom (kacijolom, šefljom) grabite po malo smjese i stavljajte je na sredinu tave.
  • Pecite na laganoj vatri dok se s gornje strane ne pojave mjehurići, tada palačinku preokrenite i pecite još par minuta.

NAPOMENA
U smjesu nije potrebno dodavati šećer međutim mi preferiramo slatke palačinke, ne dodajem šećer jedino kada pripremam slane. U svakom slučaju količinu šećera uvijek možete prilagoditi svom ukusu!

Broj komentara: 11:

Shangri La Food kaže...

I mene iz nekih čudnih razloga fasciniraju ta američka čuda :).
Već neko vrijeme gledam u ovaj recept i nikako da se odlučim http://www.joyofbaking.com/breakfast/Pancakes.html

Izledaju doista onako da bi sad najrađe išla zamjesiti i papati :)

maslinka kaže...

Čoveče kako fenomenalno izgleda... predivno...nikad nisam pravila američke palačinke ali sad kad vidim ove tvoje... moraću... :)

nlo kaže...

Ni ja ih nisam ljubitelj al ove tvoje fotke su me definitivno primorale da ih napravim:)
izgledaju fantastično!!!
puno sreće na natjecanju!!! :)))

Snježa kaže...

Palačinke izgledaju primamljivo. Sretno na natjecanju!

Vali kaže...

Divno, ja ih jako volim. Fotke su mi super!

Vera kaže...

Savrsene,kupila sam i onaj tiganj za njih sa dva poklopca,a nikako da ih napravim...

Sweet Corner kaže...

fotka ti je fenomenalna!!! sretno!!

Nikki kaže...

Ove tvoje super izgledaju, ja ih uglavnom kupim gotove nisam pokusavala da ih spremam do sada...moja cerka ih jede u nenormalnim kolicinama sa maple sirupom..

jubistacha kaže...

Fotka "stacka" je prekrasna!

cuisine by monsoon kaže...

fotografija ti je jako dobra. samo jos da se svidi onim cudnim sucima tamo. nikad necu razumjeti njihove kriterije...:)

Anonimno kaže...

ajme savrsene su ti slikice...evo moram ih sad ic napravit..